Arnhem: tunnels Willemsplein

Posted on by 0 comment

Hans Karssen stuurde ons -met dank aan Gerard Bouwman- nog een paar leuke foto’s uit zijn prive-collectie. Het zijn zes foto’s, genomen kort voor, tijdens, en kort na de bouw van de voetgangerstunnels onder het Willemsplein begin jaren ’50. De tunnels moesten dienen als veiliger oversteek voor de voetgangers over het toen al steeds drukker wordende verkeer, maar ook als atoombunker waar 350 mensen zouden kunnen schuilen. De tunnels zijn niet erg lang in gebruik geweest en werden uiteindelijk in de jaren ’60 afgesloten omdat vrijwel niemand er gebruik van maakte. Dat kwam met name doordat de tunnels vaak als openbaar urinoir werden misbruikt en de stank er soms niet te harden was. De functie atoombunker was ook niet meer nodig, nadat de dreiging van de Koude Oorlog was afgenomen. De afsluiting gebeurde aanvankelijk alleen met hekken, zodat de tunnels -na over het hekje te zijn geklommen- nog steeds als urinoir werden gebruikt. Uiteindelijk zijn de toegangen afgesloten met grote betonnen deksels, en zijn de ombouwen verwijderd.

Category: Arnhem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *