Arnhem, unieke foto’s hoog water 1926

Posted on by 0 comment

In 1926 had Arnhem te kampen met ernstige wateroverlast. Oud-Arnhem berichtte daar al eens over (http://goo.gl/NBCIfG en http://goo.gl/qr0iKH). Recent zijn unieke, voor zover ik weet nog niet eerder gepubliceerde foto’s van die overstromingen opgedoken.

Ludo Rothuizen kreeg ze van Willem Bech, een Arnhemse fotograaf, en stuurde ze op naar Oud-Arnhem. Bech vond de negatieven van deze foto’s op de zolder van het huis van zijn schoonouders, de familie Bloema. De foto’s zijn in 1926 gemaakt door schoonvader Reint Bloema. Bech ontwikkelde de grote plaatnegatieven en drukte ze af. En daarmee kwam een unieke serie foto’s boven water. Op één na, die al in de archieven van de AKU blijkt te zitten. Van de meeste foto’s is wel bekend of te achterhalen waar ze zijn gemaakt, maar van twee foto’s niet. Bij elke foto in deze serie staat dan ook aangegeven waar de plaat is gemaakt. Bij die twee onbekende foto’s de vraag of iemand dit pand (her)kent. (Foto’s: ingezonden door Ludo Rothuizen, gemaakt door en dus © Reint Bloema).

Category: Arnhem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *