Arnhem, Oude Kraan 1945

Posted on by 0 comment
Arnhem, Oude Kraan 1945.

Arnhem, Oude Kraan 1945.

Gisteren stond op Oud-Arnhem een mooie plaat van Hotel Du Soleil aan de Oude Kraan in 1911. Vandaag een foto vanaf nagenoeg dezelfde positie, maar dan in 1945 gemaakt door fotograaf Nico Kramer. Op de vrachtwagen terugkerende evacué’s. Op deze foto is te zien dat het hotel weliswaar flink beschadigd raakte tijdens de oorlogshandelingen, maar niet dusdanig dat het niet te repareren zou zijn. Het pand werd echter enkele maanden nadat deze foto werd genomen door brand geteisterd. De brand was landelijk nieuws: zelfs de gerenommeerde vier pagina’s tellende Heerenveensche Koerier van 5 oktober 1945 maakte er kort melding van: http://goo.gl/c8OPp0.

De brand ontstond vermoedelijk door een defect aan een schoorsteen. Het gebouw  raakte hierdoor dusdanig zwaar beschadigd dat herbouw niet meer mogelijk was. In 1962 stelde de gemeente Arnhem een wederopbouwplan op voor het gebied tussen het Stationsplein en de Oude Kraan. In dat plan was voor het eerst sprake van de bouw van een flatgebouw aan de Oude Kraan op de plek van het hotel. In 1963 werd hiervoor een bouwvergunning afgegeven en kon de Du Soleil flat, vernoemd naar het beroemde hotel,  worden gebouwd. (Foto: collectie Nico Kramer, Gelders Archief nr. 1584 – 406).

Category: Arnhem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *