Arnhem, Coberco

Posted on by 5 comments

Zo af en toe besteedt Oud-Arnhem aandacht aan typisch Arnhemse bedrijven die iedereen wel kent of heeft gekend. Zo haalden we het verhuisbedrijf Van der Berg al eens voor het voetlicht (http://goo.gl/tW6uzg, http://goo.gl/KOAZwC en http://goo.gl/RUh3d7). Vandaag is het de beurt aan de Coberco, ooit één van de grotere werkgevers in de Gelderse hoofdstad. Wim van de Kamp werkte ruim 25 jaar bij Coberco en stuurde wat dia’s op van het wagenpark van Coberco, gemaakt in 1977. Oud-Arnhem dook daaromheen nog wat meer foto’s op van de Coberco en haar voorgangers.

De oer-voorloper van de Coberco, de naamloze vennootschap Arnhemsche Melkinrichting, werd in 1879 opgericht. In 1921 werden deze NV overgenomen door de Camiz. Deze naam zal veel oudere Arnhemmers nog bekend in de oren klinken, want de naam Camiz leefde voort tot in 1965. In dat jaar veranderde de naam in Vecomi na fusies met verschillende coöperaties in de regio. De Vecomi fuseerde in 1970 met Coberco uit Zutphen. De Coberco was overigens niet alleen in Arnhem actief. Met name in het noorden van Nederland had Coberco diverse vestigingen. Wie daar meer over wil weten kan hier terecht: http://goo.gl/8WnoES.

Wie veel details wil weten over de ontwikkeling van de melkindustrie in Arnhem heeft aan dit boekje een mooie bron: http://goo.gl/wyayu7.

Category: Arnhem

5 comments on “Arnhem, Coberco

 1. In Arnhem Zuid staat langs de Groene Weide een rij woningen. Ter hoogte van huisnummer 97 is een inscriptie die gaat over de eerste steenlegging in 1936 en er wordt op gerefereerd aan ‘Camiz woningen’. Ik vroeg me af of er een verband was?

  https://goo.gl/maps/5qVoKiRb4qT2

 2. Klopt, Camiz bouwde inderdaad huurwoningen voor de werknemers, zoals wel meer bedrijven dat in die tijd deden.
  De woninkjes aan de Tulpstraat (Heijenoord) bijvoorbeeld voor werknemers van de spoorwegen, gebouwd in 1894: http://www.pbdoetmee.nl/nostalgischnederland/2018/01/15/arnhem-tulpstraat-1962/.
  Ook de AKU bouwde huisjes voor werknemers in het Smitsstraat-complex: http://www.pbdoetmee.nl/nostalgischnederland/2013/03/09/arnhem-het-smitsstraatcomplex-1893-1958/.

 3. Ik kan heel veel vertellen, van de zuivelfabriek Camiz/Vecomi maar het blok is te klein

  Oud werknemer Bijrijder/Chauffeur

  Zou U meer willen weten Neem Contact op

  • Dag Jan. Ik zou best wel willen maar daarvoor ontbreekt me de tijd helaas. Groet, PB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *