Arnhem, Menthenstraat 1890

Posted on by 0 comment

Arnhem, Menthenstraat 1890.

De Menthenstraat in 1890. De fotograaf kijkt richting de Beekstraat. Het straatje vormde  een verbinding tussen de Beekstraat en de Koningstraat en heette ooit Menthensteeg. in 1889 werd de aanduiding steeg vervangen door straat.

De steeg heeft in de loop der eeuwen nogal wat namen gehad. Het heette rond 1538 Doomyncksteghe, vernoemd naar een aanzienlijke Arnhemse familie in die periode. Andere namen: Heer Bemardstegke en Eckesteghe, waarschijnlijk genoemd naar bewoners wat in die eeuwen wel vaker gebeurde. De naam Menthensteeg is ontstaan toen burgemeester Christoffel Rochus Menthen ergens in de 18e eeuw in het straatje woonde. Zijn erf had een poort in de Koningstraat.

Het straatje had meer “beroemde” bewoners. Zo leefde daar ooit de barbier W. van R., die met de nodige sierlijke bewegingen te werk ging. Hij werd daarom “den vliegenden barbier” genoemd. In het straatje was ook de sociëteit Concordia gevestigd, ook wel de Kleine Sociëteit genoemd. In 1883 verhuisde Concordia naar het Willemsplein, het pand op de hoek met de Jansstraat dat we later zouden kennen als Grand Café Riche (https://goo.gl/WNz6q8). Ook fotograaf Brainich woonde er.

De winkel links met de man in de deur is huisnummer 5. Wat voor winkel dat precies was is niet meer bekend. Rechts ernaast op nummer 7 de Bock Halle, een etablissement dat geliefd was bij letterkundigen in de jaren ’20. Onder meer de bekende Arnhemse schrijvers Jan Greshoff (1888-1971, van 1920 tot 1923 hoofdredacteur van de Nieuwe Arnhemsche Courant) en Bernard Verhoeven (1897-1965) vertoefden er regelmatig. Ze schreven daar ook vaak hun werken. Bock Halle werd in 1883 geopend in het pand dat door Concordia in dat jaar was verlaten wegens geldgebrek. Bock Halle was vanaf 1908 ook het onderkomen van de toen net opgerichte “Biljartvereeniging Arnhem”. Ook leuk om te weten: boven de tapkast stond de volgende tekst, een lofzang op het bier: “Vivat dir O Gerstensaft, Deiner Würze, Deiner Kraft”. Vrij vertaald: lang leve gij o gerstenat, je kruiden, je kracht.

Bock Halle heeft bestaan tot september 1944. Het pand werd volledig verwoest tijdens de gevechtshandelingen en is niet meer opgebouwd. (Foto: Brainich & Leusink, Rijksmuseum nr. RP-F-F19638. Tip en deel info: Jeroen van Dijk).

Foto 02: kaartje met de ligging van de Menthenstraat, haaks op de tegenwoordige Menthenstraat.

Foto 03: Adressenlijst Menthenstraat 1902.

Foto 04: interieur van Bock Halle in 1900.

Foto 05: Biljartvereeniging Arnhem, 1911.

Foto 06: Artikel over Greshoff.

 

Category: Arnhem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *