Arnhem, Beekstraat 1880

Posted on by 0 comment

Foto 01: De “Vleeschhouwerij” J.W. Bronkhorst aan de Beekstraat 107 in 1880.

Vandaag twee unieke, niet eerder gepubliceerde foto’s uit de privĂ©-collectie van Clasyna Brinkhorst-Oomkes. Haar opa en overgrootvader hadden een slagerij J.W. Bronkhorst aan de Beekstraat op huisnummer 107. We zien beide heren in de winkeldeur staan. De Bronkhorsten hadden ook nog een worstenmakerij elders in de stad, maar Clasyna weet niet waar dat bedrijfje was gevestigd. Beide foto’s stammen uit 1880. De eerste is waarschijnlijk gemaakt naar aanleiding van de opening op 15 oktober 1880. Clasyna is er overigens niet zeker van of de tweede foto ook in de Beekstraat is gemaakt. Om zijn zaak onder de aandacht te brengen plaatste Bronkhorst een advertentie in de Arnhemsche Courant. Het pand waar de slagerij was gevestigd bestaat nog steeds: Google StreetView, april 2016: https://goo.gl/6hmWn5. Leuke details: de voordeur van de bovenwoning met huisnummer 180 is nog steeds dezelfde deur als die op de foto uit 1880. Ook de twee ornamenten aan de gevel links en rechts zitten er nog steeds, en ook de witte tegelstenen links en rechts zijn nog steeds aanwezig. Daar tussenin is de gevel op de begane grond wel gemoderniseerd. (Foto’s: privĂ©-collectie Clasyna Brinkhorst-Oomkes).

Edit: de foto’s zijn waarschijnlijk wat minder oud, gelezen diverse opmerkingen op de FaceBook-pagina Oud-Arnhem. jaren ’20?

Foto 02: Deze foto uit 1880 is mogelijk ook in de Beekstraat gemaakt, maar helemaal zeker is dat niet.

Foto 03: De openingsadvertentie van de slagerij in de Arnhemsche Courant van 15 oktober 1880.

Category: Arnhem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *