Over…

Posted on by 41 comments

Wie zijn wij?

Initiatiefnemer voor deze site is Peter Bloemendaal, ooit journalist in Arnhem, passie voor geschiedenis in beeld en geluid. Vrijwel direct haakte Gert Koene in. Ook hij heeft roots in Arnhem en beschikt over een unieke collectie Arnhemse foto’s. Samen vormen zij de “redactie” van deze Facebook-pagina. Gert moest na enige tijd weer afhaken wegens drukke werkzaamheden, en sindsdien is Oud-Arnhem een “eenmansbedrijfje”.

Doel van deze Facebook-pagina.

Het doel van deze Facebook-pagina is de historie van Arnhem op een leuke, luchtige, interactieve maar zeker ook informatieve manier voor een groter publiek bereikbaar te maken. Social Media to the best zullen we maar zeggen. Oud-Arnhem zoekt daarvoor alle mogelijke bronnen af die via internet en anderszins beschikbaar zijn. En vraagt de bezoekers van de pagina om materiaal in te sturen. Foto’s uit familiealbums, plakboeken, vergeten mapjes en negatieven, schoenendozen, films… alles in bruikbaar zolang het maar over Arnhem gaat. De Arnhemmers maken immers hun historie, en zij hebben vaak meer historisch materiaal in huis dan ze zelf vaak weten.

Bijdragers.

Uit hun privé foto-collecties dragen de volgende personen bij of leveren aanvullende informatie:

Gert Koene, Merik de Vries, Mieze Zoldr, Paul van Haaften, Misha Davids, Zefanja Hoogers (http://www.zefanja.nl/), Henk Boshuyzen, Birgit Nieuwenhuis, Bas Mohr, Patrick van Dijk, Hans Karssen, Gerard Bouwman, Leo Feijten, Wilfried Ahoud (Gelders Archief, http://www.geldersarchief.nl/), Paul Vedder, Benno Landsheer.

Toestemmingen hergebruik foto’s en films.

Wij hebben toestemming om materiaal uit Het Gelders Archief te gebruiken op onze FaceBook-pagina onder bronvermelding. En ook van de familie De Booy’s van de welbekende fotohandel hebben we toestemming voor het gebruik van hun materiaal, dat werd overgedragen aan Het Gelders Archief. Ook hier geldt bronvermelding.

We hebben tevens toestemming om te putten uit het archief van de AKU Fotodienst (Fred van Daalen). Verder hebben we toestemming van Peter Drent Sr. (van het bekende Arnhemse Fotoburo Peter Drent) om onder naamsvermelding door hun gemaakte foto’s hier te publiceren. Voor de foto’s uit de collectie van Gert Koene (zie verderop) kregen we toestemming van de VVV. Ook het Imperial War Museum in Londen verleent medewerking.

Thema van deze site.

Deze Facebook is voor en door liefhebbers van oude foto’s van, en oude films over, oud-Arnhem. We hopen veel herinneringen, reacties en commentaren los te weken: social media to the best.

Wij zoeken oude foto’s en films.

Wij zoeken oude foto’s en filmpjes die we graag op deze website publiceren. In elk huis ligt wel oud fotomateriaal dat wij graag uit de vergetelheid halen. Heb je foto’s of filmpjes liggen die je in deze site wil laten zien? Stuur je materiaal per mail naar facebookoudarnhem@gmail.com.

Of stuur ze via http://www.wetransfer.com/ en geef daar voornoemd mailadres op als bestemming. Staat je video al op bijvoorbeeld YouTube? Dan hoef je alleen maar de link naar die video te mailen. Zorg er dan wel voor dat je video voor iedereen zichtbaar is (“Publiek”).

Copyright-zaken.

Het materiaal dat je aanbiedt moet wel vrij van rechten zijn. Wanneer je zelf copyright-houder van het materiaal bent, dan is dat natuurlijk OK. Vermeldt dat er dan wel even bij in het mailtje of je bericht. Het is ook OK wanneer je toestemming hebt van de rechthebbende. Laat dat dan ook even weten in het mailtje, en vermeldt erbij wie de rechthebbende of wat de bron is. Dat vermelden wij dan ook weer.

Zo veel mogelijk details.

Vertel in je mailtje of bericht ook om welke plek (wijk, straat) het gaat, en -als dat bekend is- wanneer de foto of film is gemaakt (minimaal het jaartal, en nog mooier de datum), wie er op de foto of film staan, en eventuele andere bijzonderheden die je over de foto of film weet te vertellen. Hoe meer leuke informatie, des te waardevoller het beeld.

Toch copyright? Neem contact met ons op.

Wij proberen zo zorgvuldig mogelijk om copyright-issues te vermijden. Waar mogelijk vermelden wij de bron. Mocht er toch een foto of video op deze site staan waarop copyright rust, en je bent de copyright houder, neem dan even contact met ons op via facebookoudarnhem@gmail.com. We kijken dan samen of er een mouw aan te passen valt, of we verwijderen op jouw verzoek.

Aanvragen.

We krijgen regelmatig verzoeken om foto’s te leveren. Dat doen wij helaas niet. Eén van de organisaties waar dat wel kan is het Gelders Archief. Zij leveren foto’s van hoge kwaliteit voor een redelijke prijs. Vragers verwijzen wij dan ook daarheen: http://www.geldersarchief.nl/

Collectie Gert Koene.

De foto’s, waar bij staat vermeld dat ze afkomstig zijn uit de collectie van Gert Koene, mogen niet elders worden herplaatst, tenzij met uitdrukkelijke toestemming van Gert Koene. Wij zijn hierin geboden aan afspraken met de VVV. Delen binnen de Facebook-omgeving mag natuurlijk wel, onder vermelding van Facebook Oud-Arnhem. Wil je een foto uit die collectie ergens anders gebruiken? Mail dan even naar facebookoudarnhem@gmail.com t.a.v. Peter Bloemendaal.

NostalgischNederland.net

De foto’s en films, die op deze Facebook-pagina worden gepubliceerd, worden ook geplaatst op onze website http://www.nostalgischnederland.net/. Die site is ook bereikbaar via het URL http://www.oud-arnhem.nl. Dat is vooral handig als je wil inzoomen op foto’s om details beter bekijken. Heel nuttig bij de luchtfoto’s die we plaatsen. Niet alle maar wel de meeste foto’s zijn met een hoge resolutie gescand, zodat je op NNnet redelijk ver kunt inzoomen.

Commentaren en ongewenste reclame.

Wij zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de commentaren, die door lezers worden geplaatst. We behouden ons wel het recht voor om commentaren zonder overleg te verwijderen wanneer ze naar onze mening kwetsend, beledigend of racistisch van aard zijn. Ongewenst geplaatste reclame op de profiel- of de community-pagina wordt direct verwijderd, dus bespaar je de moeite.

Correcties en aanvullingen.

Zie je foutieve informatie bij een foto? Of heb je aanvullende info? Geef dat dan door. Via de mail (facebookoudarnhem@gmail.com) of in de commentaren bij de foto of film. Wij baseren ons voor een belangrijk deel op de informatie uit het Gelders Archief. Zit daar onjuiste informatie bij, dan geven wij dat weer door aan het Gelders Archief. Zij verwerken dan de juiste info in hun database.

Flickr
Sinds begin september 2013 staan de gepubliceerde foto’s (zonder tekst) ook op Flickr:
Flickr (alleen foto’s, geen tekst):
http://www.flickr.com/photos/101485036@N08
Flickr sets per maand (alleen foto’s, geen tekst): http://www.flickr.com/photos/101485036@N08/sets/

Peter Bloemendaal,
Oud-Arnhem.

41 comments on “Over…

 1. Beste Mildreth,
  Ben jij Mildreth Meeuwissen die ik 40 jaar geleden heb ontmoet bij een sollicitatiegesprek bij Postgiro Velperweg te Arnhem ?

  Hetty van Felius

 2. @Hetty van Felius: ik heb je bericht doorgestuurd naar Mildred. PB.

 3. Ja Hetty, dat ben ik.

  Groetjes, Mildred.

  • Hoi Millie,

   Hoe gaat het met jou ? Vind je het leuk om weer contact met mij te hebben ?
   Stuur anders een e-mail naar lasut@kpnmail.nl

   Groetjes Hetty

   • Hallo Hetty,

    Ben jij die Hetty de vriendin van Lia Radstaat?

    Gr.
    Herbert

 4. Hoe kan ik in aanmerking komen voor de nieuwsbrief of mailing van PBDOETMEE.NL? Ik begreep, dat je je daarvoor kan aanmelden. Hoe moet ik dat doen?
  Graag een reactie naar mijn e-mailadres.
  Met vriendelijke groet,
  Jan Storms

 5. Geachte meneer Peter Bloemendaal,

  Zoekend naar Jan de Kreuk fotograaf, kom ik bij u terecht.

  Weet u iets van de Rhedendese fotograaf Jan de Kreuk?
  Die in Rheden fotograaf was.

  Dank voor uw aandacht.

  Ontvangt mijn vriendelijke groet,
  Charles Destrée (mèt een accent)
  (1926).

 6. Beste mensen,

  Wat een heerlijke site!

  Ik ben van 1962 en geboren en getogen Arnhemse.Geniet met volle teugen van al dat moois dat voorbijkomt
  Woon sinds 4 jaar in the UK maar Arnhem blijft mijn stad.Zal eens in mijn oude fotoboek kijken of ik nog wat voor jullie heb.Wie weet

  Gr. van anja

  • 🙂

 7. Beste Mensen. In verband met het schrijven van een boek over de oorlogsgeschiedenis van mijn vader ben ik op zoek naar foto’s van Stoffen- en Lakenhandel H.F. Donders in de Bakkerstraat in Arnhem. Mijn vader kwam in 1944, terwijl hij zat ondergedoken in Zevenaar, in contact met de Dondersen die hem hielpen om nota bene als onderduiker toch zijn kleermakerijtje te kunnen starten. De band met de firma Donders is altijd zeer hecht gebleven totdat Pa vanwege ernstig teruglopend gezichtsvermogen in 1965 moest stoppen met zijn geliefde kleermakersvak. Ben zelf in mijn jonge jaren diverse keren met Pa mee geweest naar Donders. Hopelijk heeft er iemand een foto van. Alvast bedankt voor het kijken. Hartelijke groet, Willem Franck, Zevenaar

  • Dag Willem. Ik heb er helaas geen foto van. Zoek eens op Bakkerstraat bij http://www.geldersarchief.nl Wie weet… Met groet, PB, Oud Arnhem

  • Beste Willem Franck,

   ik ben wel in het bezit van briefpapier en enveloppen van lakenhandel Donders uit het jaartal 1944.
   Voordat Lakenhandel Donders op de Bakkerstraat 6 gevestigd was zaten ze op de Ketelstraat 33.
   Mvg, Philibert van den Bosch

 8. Hallo,
  ik ben op zoek naar familie van de kapper M. van de Berg. Deze kapper zat vroeger in Jansplaats 31.
  Ik heb namelijk een oud reklame object van de kapperswinkel en het zou mooi zijn als dat in de familie terug komt wanneer daar interesse voor is.
  Vriendelijke groet,
  Bertjan van Eijsden

 9. Begin jaren ’60 kwam ik op zondag met mijn ouders in een club/restaurant in de binnenstad van Arnhem. Er speelde dan altijd een Amerikaans band in witte pakken. Je kon er vanaf een balkon mooi naar beneden kijken.
  Ik ben al een tijdje opzoek naar deze gelegenheid en foto’s ervan. Weet iemand de naam en of er nog afbeeldingen bestaan van deze club?? Dank al vast voor jullie reactie.

  • Bedoel je soms Ruteck’s?

   • Of, later Corner House?

 10. Net ontdekt – wat een verrassing – een laat kerst cadeau. Foto na foto en velen onbekend –
  en ik dacht dat ik ze allemaal kende. Bedankt voor de mooie bijdragen bij de
  beelden geschiedenis van het nu verdwenen Arnhem.

  Charles

  • @ Charles de Greef 🙂

 11. Hallo,
  Kunt u mij iets vertellen over de Fa.Faber , Varkensstraat 4 in Arnhem. Ik heb hier een groot koffie/thee blik van. U hebt er een foto van op uw site staan , met de vraag om inlichtingen. Is hier nog wat uit gekomen. Speurend op het net loop ik steeds vast. Zou graag willen weten hoe oud dit blik is en of het uit een winkel/cafe komt. Ik hoop op een reactie. groet Annie

 12. Die foto van de avro is onderaan de bronbeeklaan.

 13. Geachte redactie,

  Onderstaand een kleine aanvulling op het lijstje autodealers in Arnhem rond 1970, dit naar aanleiding van aflevering januari 2016:

  -Austin/Morris/Triumph/Rover: Hodes aan de Amsterdamse weg, direct rechts naast de Noord ingang van het NS station. (gebouwen bestaan nu niet meer).
  -Mercedes Benz: Van Kammen en Verkeulen op het Gele Rijders Plein met tevens een kleine showroom aan de Velperweg hoek Molenbeekstraat. Ergens in deze tijd werd het dealerschap overgenomen door de AGAM en verhuisde de werkplaats volgens mij naar de Pieter Calandweg en de showroom naar de Oude Kraan (Oude VW showroom) .
  -Volvo: Scheers was gevestigd aan de Nieuwe Kade. (werd in jaren 70 overgenomen door de Volvo dealer uit Oosterbeek waarvan ik de naam ben vergeten).
  -NSU: Naam van de dealer weet ik niet meer, showroom op de hoek van het Nieuwe Plein en de Oude Kraan, werkplaats aan de Bergstraat.
  -Plymouth/Dodge: Naam van de dealer weet ik niet zeker (Citam?), showroom en werkplaats Velperbuitensingel.
  -Toyota: Dealernaam Tiemens?
  -Trabant: Leo de Lobel, showroom en werkplaats in de Hertogstraat.

  Met vriendelijke groet,

  Jacques Alberts

 14. In het begin van de jaren ’70 vond in (of bij) Schaarsbergen een landelijke manifestatie plaats over bouwen met beton. Ik onderzoek het leven en werk van een beeldend kunstenaar Jaap van der Meij. Hij maakte in opdracht van de ENCI een beeld van beton (De Loerbol), dat tijdens deze manifestatie tentoongesteld werd.

  Ik zoek documentatie over dit symposium, maar foto’s ervan (met dit beeld?) hoop ik ook te vinden. Hoe pak ik mijn zoektocht aan?

  Met vriendelijke groet,
  Hanneke Heerema

  • Dag Hanneke.

   Het beste ga je op zoek in het Gelders Archief http://www.geldersarchief.nl en zoek daar op trefwoorden zoals Meij, Loerbol, “bouwen met beton”. Wellicht levert dat wat op.

   Met vriendelijke groet, PB.

 15. Beste P.B. –Als je de tijd of gelegenheid hebt een dezer dagen, kun je me dan terug sturen
  de “originals” van de twee foto’s die ik instuurde/leende.

  vriendelijke dank..
  Charles de Greef

 16. Hallo Redactie,
  Lang geleden vond ik in Hilversum een Poezie-album bij een verhuizing/ontruiming van de woning tegenover ons. Het album is van Ina Brouwer, die ooit woonde op de Bakkerstraat 11a in Arnhem. De versjes zijn geschreven tussen 1932 en 1934, er staan veel namen in (voor- en achternamen). Ik heb foto’s geplaatst op de facebookpagina Gevonden/verloren voorwerpen Arnhem. Ik zou het album graag teruggeven aan familie of mensen die Ina of haar vriendinnen gekend hebben. Heeft u tips voor mij?

  • Dag Manon. Kun je mij een foto sturen van het album? Dan maak ik er een verhaaltje van op Oud-Arnhem FaceBook. Het mailadres: facebookoudarnhem@gmail.com. Wanneer is “lang geleden”? Welk jaar (ongeveer)? Kan ook helpen. Met vriendelijke groet, Peter Bloemendaal, Oud-Arnhem.

 17. Dag Manon. Ik heb de foto’s inmiddels gevonden op de Gevonden/Verloren-pagina. Ik maak er een oproepje van en dat komt morgen (dinsdag 6 september) op Oud-Arnhem. Met bijna 15.000 likers moet dat haast wel gaan lukken :-). Met groet, Peter.

 18. L.S.,

  Ik heb een vraagje. Ik heb een groot deel van de site doorgezocht op zoek naar een antwoord op mijn vraag, maar ik kon het helaas niet vinden. In mijn vierde boek kom mijn hoofdpersonage uit Arnhem. Ze is geboren in 1980 en haar ouders zijn in 1979 in een nieuwbouwwijk in Arnhem komen wonen. Althans dat is de bedoeling in het verhaal, maar in de praktijk bleek het nog best lastig om een wijk te vinden die in dat jaar werd opgeleverd. Ik heb er niet zo bij stil gestaan dat in die tijd de woonwijken niet zo uit de grond sprongen als nu ;-). Maar goed, nu vond ik op Wikipedia dat in Arnhemse Allee niet alleen wijken in de jaren dertig werden gebouwd, maar later in de jaren zeventig ook.

  Aangezien jullie jarenlange ervaring met deze site vraag ik me af of één van jullie misschien weet of er een wijk werd gebouwd eind jaren zeventig en zo ja waar. Of dat jullie misschien weten waar ik wel terecht kan. Wikipedia is te beperkt.

  Ik zou er enorm mee geholpen zijn. Alvast bedankt voor de moeite.

  Met vriendelijke groet,

  Angela Stegeman

  • Dag Angela. Ik heb je een mailtje gestuurd. PB.

 19. Ik ben op zoek naar foto’s van het gouden hoekje juwelier in Arnhem en de vraag of de eigenaar de heer ” van Dijk ” was.

 20. Hallo

  Ik wilde reageren op de foto van de pony wagens
  Foto: Gerth van Roden, Gelders Archief nr. 1544 – 1116-0002)

  Deze foto Is gemaakt op de Geitenkamp ze rijden op de troelstrastraat,het Is bij het parkje waar nu ook ons oorlogsmonument staat (Herdenking Is in april). Ik herken ook verschillende school/wijk vrienden op de foto’s ik durf niet met zekerheid te zeggen of een van de heren echt meneer Spee Is die had vele dieren.

 21. Hallo

  Ik wilde reageren op de foto van de pony wagens
  Foto: Gerth van Roden, Gelders Archief nr. 1544 – 1116-0002)

  Deze foto Is gemaakt op de Geitenkamp ze rijden op de troelstrastraat(hoop dat ik de straatnaam goed heb.) ,het Is bij het parkje waar nu ook ons oorlogsmonument staat (Herdenking Is in april). Ik herken ook verschillende school/wijk vrienden op de foto’s ik durf niet met zekerheid te zeggen of een van de heren echt meneer Spee Is die had vele dieren.

 22. Naam van de sigarettenwinkel in het oude Tolhuis is Van Dijk.
  De Heer en Mevrouw van Dijk runden de winkel.
  Aan de zijkant van het pand onderhielden zij ook nog een kleine
  uitspanning, voor koffie, thee, limonade etc etc.

 23. Verbeterde versie…sorry voor het geklungel hier aan voorafgaand…

  Ik zoek informatie en foto’s over het oude Gemeente Ziekenhuis. In 1975 hebben mijn toen peuterdochter en mijn pasgeboren zoon hier in gelegen. Er was een nieuwe afdeling geopend in die tijd en er was daarom een feestje. Ik woonde maar heel kort in Arnhem en ben nu, na al die jaren, wat gaan googlen maar kom niet verder. Hopelijk kan ik hier wat informatie krijgen!

  • Annika, ga maar eens naar http://www.geldersarchief.nl en zoek daar op het trefwoord “Gemeenteziekenhuis” (aan elkaar geschreven en zonder de aanhalingstekens). Dan komt er heel wat tevoorschijn :-). Groet, PB.

 24. Tot 1947 woonde ik in de Koningstraat en als ik mij herinner kwamen de familie Weiss{tata mirando}
  tegenover de Groote societeit wonen in een lege winkel van kruidenier Cohen het was een zeer grote zigeuner familie en zaten vaak op de stoep vioolmuziek te maken Is mijn herinnering nog op te zoeken,waar zij daarna gebleven zijn?
  Rie Ossewaldt Schutte

 25. Hallo,
  Ik ben al een tijdje opzoek naar foto’s cq informatie over een oud gebouwtje aan de Johan de Wittlaan nr. 316.
  Ik heb daar vlakbij gewoond en in het gebouwtje 1 jaar op de kleuterschool gezetten.
  Het enige wat ik ooit heb gehoord is dat het ooit een kloostertje is geweest.
  Ik er verder niets over vinden van vroeger, nu ziet het er troosteloos uit maar volgens mij moet ooit een schattig gebouwtje zijn geweest.
  Hoop dat iemand mij er iets over kan vertellen of er foto’s ergens op zolder bij iemand ligt.

  • Info uit Gelders Archief, foto nr. 1524 – 4659: Dr. Hugo de Grootschool, openbaar basisonderwijs. Voorheen kleuterschool “De Crocus” met adres Broekstraat 50 v/h Johan de Wittlaan 316. De school is gebouwd in 1950.

   Is nooit klooster geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *